Bài 1 — Dùng từ gợi ý viết câu hoàn chỉnh
Sử dụng từ gợi ý để viết câu hoàn chỉnh
Mục đích: Ôn tập lại các ngôn ngữ Lợi - Hại, Vấn đề giải pháp thông qua việc viết lại câu
1. believe / learn / language / early / beneficial / children.
Đáp án: I believe that learning a language early is beneficial for children.
Lưu ý ngữ pháp:
- learn & language đóng vai trò Chủ ngữ nên cần biến thành dạng danh động từ và động từ chia theo nó sẽ để số ít → learning a language is…
2. there / several / advantage / investment / healthcare.
Đáp án: There are several advantages of investment in healthcare.
Lưu ý ngữ pháp:
- Sau “several” thì cần danh từ số nhiều → advantages
- Động từ của chủ ngữ giả “there” chia theo danh từ sau nó (advantages - số nhiều)
3. extensive marketing / unhealthy foods / bring about / several / disadvantage
Đáp án: The extensive marketing of unhealthy foods can bring about several disadvantages.
Lưu ý ngữ pháp:
- Ở đây cần “the” trước “extensive marketing” vì đoạn sau đã có phần “of…” làm rõ nghĩa và xác định cụm đó
- Sau “several” danh từ để số nhiều → disadvantages
4. there / various / measure / taken / tackle / global warming.
Đáp án: There are various measures that can be taken to tackle global warming.
Lưu ý ngữ pháp:
- Sau “various” danh từ để số nhiều → measures
- Chú ý cấu trúc MĐQH
5. income gap / celebrities / politicians / significant / social impacts.
Đáp án: The income gap between celebrities and politicians has significant social impacts.
6. it / beneficial / encourage / development / space travel.
Đáp án: It is beneficial to encourage the development of space travel.
Lưu ý ngữ pháp:
- Ở đây dùng “the development” vì phía sau đã nói cụ thể là phát triển cái gì rồi nên sự vật đã được xác định
7. sedentary lifestyle / have / various / drawback.
Đáp án: A sedentary lifestyle has various drawbacks.
Lưu ý ngữ pháp:
- Chủ ngữ “a sedentary lifestyle” là số ít → động từ chia số ít has
- Nói chung chung thì cần số nhiều → drawbacks
8. argue / it / beneficial / put / more emphasis / education.
Đáp án: I would argue that it is beneficial to put more emphasis on education.
9. there / two / main reason / decision / delay parenthood.
Đáp án: There are two main reasons for the decision to delay parenthood.
Lưu ý ngữ pháp:
- Sau reasons mà đi kèm với danh từ thì dùng cấu trúc “reason for”, nếu là mệnh đề thì dùng cấu trúc “reason why S + V”
10. overfishing / cause / several / problem / include / environmental pollution / ecosystem destruction
Đáp án: Overfishing can cause several problems, including environmental pollution and ecosystem destruction.
11. it / become / popular / children / learn / foreign language / early age.
Đáp án: It is becoming popular for children to learn a foreign language at an early age.
Lưu ý ngữ pháp:
- Nhắc đến một sự vật không xác định cần có a /an → a foreign language / an early age
- Sử dụng hiện tại tiếp diễn để thể hiện sự thay đổi và phát triển (changes and development) → is becoming
12. it / crucial / educate / people / proper / before / start / drive.
Đáp án: It is crucial to educate people properly before they start to drive.
Lưu ý ngữ pháp:
- Bổ nghĩa cho động từ “educate” cần trạng từ → đổi thành properly
Bài 2 — Phân loại câu theo loại paragraph
Phân loại các câu ở bài 1 vào đúng với loại paragraph
Mục đích: Hiểu về các loại paragraph và ngôn ngữ thường dùng cho paragraph
Bản KEY docx để trống ô phân loại (answer=null). Ghi chú: “Có thể thấy các ngôn ngữ góp phần thể hiện mục đích của câu Topic sentence rất rõ ràng.”
1. I believe that learning a language early is beneficial for children. → —
2. There are several advantages of investment in healthcare. → —
3. The extensive marketing of unhealthy foods can bring about several disadvantages. → —
4. There are various measures that can be taken to tackle global warming. → —
5. The income gap between celebrities and politicians has significant social impacts. → —
6. It is beneficial to encourage the development of space travel. → —
7. A sedentary lifestyle can have various drawbacks. → —
8. I would argue that it is beneficial to put more emphasis on education. → —
9. There are two main reasons for the decision to delay parenthood. → —
10. Overfishing can cause several problems, including environmental pollution and ecosystem destruction. → —
Bài 3 — Sửa lỗi sai
Sửa lỗi sai ở các câu sau đây
Mục đích: Ôn tập ngữ pháp: mạo từ, tính từ trạng từ, cấu trúc câu, mệnh đề quan hệ, chia động từ — các lỗi ngữ pháp đã học
13 entry phủ 15 ý (label gộp “11, 12” và “14, 15”).
1. As a result, city life can be costly and hardly.
Đáp án: Lỗi sai: tính từ trạng từ
Sửa: As a result, city life can be costly and hard.
→ Bổ nghĩa cho danh từ “city life” thì dùng tính từ.
2. Another issue is that urban areas tend to suffer from social problems such as high crime and poverty rates in comparison with rural areas.
Đáp án: Lỗi sai: mạo từ
Sửa: Another issue is that urban areas tend to suffer from social problems such as high crime and poverty rates in comparison with rural areas.
→ Đang nói chung chung thì cần dùng số nhiều và không có The.
3. It is true that foreign films are more popularly in many countries than domestic produced films.
Đáp án: Lỗi sai: tính từ trạng từ
Sửa: It is true that foreign films are more popular in many countries than domestically produced films.
→ Bổ nghĩa cho danh từ “foreign films” thì dùng tính từ; bổ nghĩa cho tính từ “produced” thì dùng trạng từ.
4. Having a team of skilled professionals and experts in corporations are invaluable for producing quality goods, which is crucial for satisfying consumer needs.
Đáp án: Lỗi sai: chia động từ
Sửa: Having a team of skilled professionals and experts in corporations is invaluable for producing quality goods, which is crucial for satisfying consumer needs.
→ Chủ ngữ “having a team of skilled professionals and experts” là danh động từ nên được coi là số ít, động từ chia số ít
5. Companies should have policies to support their employees. Leads to a more prosperous and content workforce, thus more inclined to stay with the company long-term.
Đáp án: Lỗi sai: cấu trúc câu
Sửa: This leads to a more prosperous and content workforce, thus more inclined to stay with the company long-term.
→ Câu gốc mới có vị ngữ, chưa có chủ ngữ.
6. Working in the competitive environment will create motivation to work harder because children do not want to lose to their friends.
Đáp án: Lỗi sai: mạo từ
Sửa: Working in a competitive environment will create motivation to work harder because children do not want to be a loser.
→ Lần đầu nhắc đến một sự vật sự việc thì dùng “a/an”
7. Those only have high school diplomas would not be able to become a doctor or lawyer.
Đáp án: Lỗi sai: mệnh đề quan hệ
Sửa: Those who only have high school diplomas would not be able to become a doctor or lawyer.
8. Nowadays, thanks to the development of technology, internet news are abundant.
Đáp án: Lỗi sai: chia động từ
Sửa: Nowadays, thanks to the development of technology, internet news is abundant.
→ Chủ ngữ “news” không đếm được
9. Public is constantly exposed to carefully selected images for these goods
Đáp án: Lỗi sai: mạo từ
Sửa: The public is constantly exposed to carefully selected images of these goods.
→ Nếu Danh từ chỉ một nhóm người đặc trưng trong xã hội thì cần thêm The.
10. Online interactions allow individuals to stay in touch with each other, especially over long distances, this ensures that they can exchange information quickly and more conveniently.
Đáp án: Lỗi sai: mệnh đề quan hệ hoặc cấu trúc câu
Sửa: Online interactions allow individuals to stay in touch with each other, especially over long distances, which ensures that they can exchange information quickly and more conveniently.
→ Câu gốc là 2 câu độc lập, không thể dùng dấu phẩy ngăn cách. Sử dụng mệnh đề quan hệ để nối 2 câu lại với nhau.
11, 12. The utilization of online shopping, remote work, and communication have grown in the popularity.
Đáp án: Lỗi sai: chia động từ và mạo từ
Sửa: The utilization of online shopping, remote work, and communication has grown in popularity.
→ Chủ ngữ “the utilization of…” số ít; khi nói chung chung danh từ không đếm được thì không có “the”
13. Additionally, expenses related to accommodation, transportation, and family.
Đáp án: Lỗi sai: cấu trúc câu
Sửa: Additionally, expenses related to accommodation, transportation, and family are significant.
→ Câu gốc mới có chủ ngữ, chưa có vị ngữ.
14, 15. People are more likely to be accepted to renowned companies easier than those do not have qualifications.
Đáp án: Lỗi sai: tính từ trạng từ và mệnh đề quan hệ
Sửa: People are more likely to be accepted to renowned companies more easily than those who do not have qualifications.